Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów - Maglakelidze Giorgi - Wydawnictwo Nasza Księgarnia
WSPÓŁPRACA RECENZENCKA
Zazwyczaj każdy, kto miał możliwość być w Gruzji, po przyjeździe opowiada o niezwykle smacznych potrawach, o gościnności i o ogromnej ilości przyjaznych ludzi. O tym możemy przeczytać już na samym początku tej książki, autor stara się wyjaśnić co to jest supra (biesiada), na czym ona polega, jaką rolę ma jej tamada czyli przewodnik (toasty, toasty) ujawnia zasady, które warto poznać, by móc w pełni uczestniczyć w biesiadowaniu. Potrafi trwać ono całymi godzinami a ciekawostką jest, że na deser podaje się owoce, melony, chłodne arbuzy lub domowe konfitury. Po takiej uczcie, na następny dzień można udać się do wyspecjalizowanych restauracji na chaszi – wywar z kości i flaków oraz na pięćdziesiątkę wódki. Podobno taki zestaw stawia na nogi i daję energię na cały dzień.
Giorgi Maglakelidze prezentuje kilkadziesiąt rodzinnych przepisów na tradycyjne potrawy gruzińskie, urzekające bogactwem przypraw, smaków i aromatów. Przystawki, dania główne, przekąski, sałatki, sosy, a nawet przetwory i marynaty ̶ wszystkie opisane w przystępny sposób i wzbogacone apetycznymi fotografiami.
W książce, poza zdjęciami potraw, czytelnik znajdzie także widoki z regionów, z których pochodzą te wyjątkowe przepisy, oraz tradycyjne toasty. Piękne krajobrazy i smakowite potrawy z pewnością będą zachętą nie tylko do gotowania, lecz także do odwiedzenia malowniczej Gruzji.
„Tajemnice gruzińskiego smaku” to nie tylko ogromnie interesująca książka kucharska lecz również ciekawe wprowadzenie do historii kultury tego państwa. Cudowne fotografie pięknych miejsc są wspaniałym bodźcem by w najbliższym czasie zaplanować podróż do Gruzji, a przepisy aż proszą się, aby je wypróbować. Co najważniejsze sporządzenie większości potraw naprawdę nie jest trudne, a składniki u nas są dostępne. Znajdziemy tu przepisy na dania mączne, z fasoli, z ryb, mięsne czy na marynaty. Można zauważyć, że w kuchni gruzińskiej dużą rolę pełni bakłażan, który można podać na wiele sposobów. Ja jestem jego zwolenniczką więc z chęcią wypróbowałam już kilka przepisów i powiem Wam że jestem zaskoczona smakiem jaki otrzymałam.
Na każdej ze stron znajdziemy przepis ze zdjęciem efektu jaki możemy uzyskać gotując dane danie. Powiem Wam, że to właśnie zdjęcia skusiły mnie do wypróbowania kilku przepisów.
Moje wydanie pochodzi z Wydawnictwa Nasza Księgarnia. Nie chcę pokazywać Wam całości ani też wymieniać przepisów jakie tam znajdziecie. Chciałabym abyście sami zerknęli na tą pozycję będąc np. w księgarni. Ja uwielbiam poznawać inne kultury i ich smaki więc książka idealnie wpasowała się w moją domową biblioteczkę.
Jeśli jednak kupicie sobie taką pozycję, a ktoś bliski przyniesie Wam taki sam egzemplarz, to nic się nie stanie. Między innymi w Warszawie znajdziecie skup książek https://tezeusz.pl/info/skup-ksiazek-w-warszawie - co ciekawe - antykwariat wysyła do Ciebie specjalistę, który przyjedzie na miejsce, wyceni i zapłaci Ci za książki od ręki. Antykwariat Tezeusz to głównie skup i sprzedaż starych i używanych pozycji wydawniczych. Czasem znajdziesz tutaj prawdziwe perełki literatury, tytuły niemal zapomniane lub od dawna nie wznawiane wydania. Aby jak najlepiej spełnić oczekiwania i potrzeby naszych klientów stworzyliśmy ofertę obejmującą tytuły z zakresu beletrystyki, wydawnictw popularnonaukowych, książek dla dzieci, poradników, oraz wielu innych – zróżnicowanych i wciąż rozszerzanych o kolejne pozycje książkowe. W tym antykwariacie każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie. Polecam więc zerknąć w ich ofertę.
Książka mnie ciekawi, zresztą od dawna mam ochotę wybrać się do gruzińskiej restauracji i spróbować ich smaków itp. :)
OdpowiedzUsuńwow, fantastyczna książka, interesuję się Gruzją i chciałabym poznawać nowe smaki.
OdpowiedzUsuńNie jestem jakoś wielce zainteresowana Gruzją, ale smaki chętnie poznam.
OdpowiedzUsuńKsiążka idealna dla mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńWolałabym książkę wegetatiańską :)
OdpowiedzUsuńNa pewno w tej książce można znależć mnóstwo wspaniałych przepisów, a ilustracje widać, ze są przepiękne:) Jeśli chodzi o skup książek , to fajna alternatywa, tym bardziej, że w każdym domu znajdą się książki po które już dawno nie sięgamy, a zajmują tylko miejsce.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię poznawać inne kraje i m.in. ich kuchnie, więc i gruzińska jak najbardziej mnie ciekawi.
OdpowiedzUsuńLubię eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki.
OdpowiedzUsuńZ chęcią zapoznałabym się z gruzińską kuchnią :-)
OdpowiedzUsuńo to same tam pyszności mają
OdpowiedzUsuńBardzo lubię poznawać kuchnie z innych krajów :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa pozycja, fajnie jest poznać jakieś nowe smaki w kuchni :)
OdpowiedzUsuńDo Gruzji jakos mi nie po drodze. Aleeeee chinkali z mieskiem bym wciagnela nosem 😁 raz jadlam. Nasza sasiadka ś.p. pochodziła z Gruzji. Kiedy robila te pierozki i dala posmakowac to sie zakochalam. Pychota.
OdpowiedzUsuńpodarowalam tą ksiazke tesciowi i byl zadowolony :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa takich smaków. Chętnie bym przejrzała książkę.
OdpowiedzUsuńsmaki Gruzji to chyba nie moja bajka :)
OdpowiedzUsuńLubię poznawać nowe potrawy i smaki. Kulinarne książki chętnie przeglądam
OdpowiedzUsuńGruzja jest przepiękna! Ciekawe jak smakują u nich potrawy. Chętnie coś bym zgotowała z tej książki!
OdpowiedzUsuńJa za gotowaniem nie przepadam, ale lubię poznawac nowe smaki :) Chętnie zerknę do tej książki :)
OdpowiedzUsuńOooo, potrawy w moim stylu :D. Uwielbiam sama wymyślać przepisy, ale czasem brak mi weny - przydałaby mi się taka książka.
OdpowiedzUsuńpodobno gruzinska kuchnia jest bardzo smacznna :)
OdpowiedzUsuńWidziałabym tę książkę w mojej kolekcji :D
OdpowiedzUsuńjuż te ilustracje zachęcają do spróbowania tych potraw
OdpowiedzUsuńraczej nie sięgam po takie książki :)
OdpowiedzUsuńKażda kuchnia moje swoje tajemnice i to coś. Ja chętnie kucharze i poznaje nowe smaki. Dlatego też bardzo chętnie sięgam po nowe przepisy!
OdpowiedzUsuńMam hopla na punkcie książek kucharskich, tej jeszcze nie mam.
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie miałam okazji testować gruzińskich smaków :)
OdpowiedzUsuńCiekawa książka. Czasami lubię eksperymentować w kuchni. Chętnie wypróbowałabym jedno z tych dań.
OdpowiedzUsuńNie przepadam zbytnio za takim typem książek - ogólnie kulinarnych, więc z pewnością pozycja nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńOjej te przepisy musza byc bardzo ciekawe
OdpowiedzUsuńUwielbiam książki z przepisami z różnych stron świata, takiej jeszcze nie mam w swojej kolekcji
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie książki. Często korzystam z przepisów. Sama nie potrafię improwizować w kuchni.
OdpowiedzUsuńz checia poznalabym ta ksiazke osobiscie xd
OdpowiedzUsuńJa nie kupuję książek kucharskich :)
OdpowiedzUsuń