Domowy KAPSALON - holenderski fast food
ARTYKUŁ SPONSOROWANY ELECTROLUX
Kapsalona po raz pierwszy jadłam w jednym z fast-foodów w moim mieście. Bardzo spodobał mi się ten rodzaj szybkiego dania i postanowiłam, że spróbuję swoich sił i zacznę robić go w domu.
Na początku powiem Wam co to jest kapsalon? Według wujka Google, to holenderski fast food. Zrobiony jest z frytek pokrytych szoarmą, posypane warstwą sera gouda i sałatką warzywną z sosem czosnkowym (lub innym - wg. smaku).
W sieci aż roi się od przepisów na to danie. Razem z mężem wypróbowaliśmy ich różne rodzaje i postanowiliśmy je zmodyfikować i stworzyliśmy taki, który najbardziej nam odpowiada. Dziś postanowiłam się z Wami nim podzielić.
Składniki:
- filet z kurczaka
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- kukurydza
- jogurt naturalny
- majonez
- czosnek
- ser żółty - może to być również mozarella do pizzy
Przyprawy do sosu:
- pieprz czarny mielony
- sól
- bazylia
- oregano
Przyprawy do mięsa:
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- przyprawa kebab/gyros
Ewentualnie skomponuj je według własnego uznania
Do kapsalona potrzebne są foremki aluminiowe do pieczenia piernika / robienia pasztetu.
Do przyrządzenia tego niezwykle smacznego dania, potrzebujemy dobrego piekarnika - w moim przypadku jest to piekarnik wielofunkcyjny Electrolux seria 700 SenseCook EOE5C71X. I to właśnie od niego zaczynam całe przygotowywanie potrawy. Włączam w nim termoobieg, ustawiam 180 stopni i czekam aż się nagrzeje. Ten model piekarnika bardzo szybko nabiera temperaturę, której potrzebuję do pieczenia, więc nie muszę długo czekać. Na jedną z blach kładę papier do pieczenia, a następnie wysypuję potrzebną porcję frytek.
W czasie, kiedy frytki się pieką, doprawiam mięso i smażę je na patelni. Robię też sałatkę z warzyw - siekając je na drobną kostkę.
Następnie robię sos czosnkowy. Mały jogurt naturalny przelewam do miseczki, następnie dorzucam do niego dwie łyżki stołowe majonezu, wyciskam 2 ząbki czosnku i dodaję zioła: bazylię i oregano, oraz pieprz i sól.
Kiedy frytki są już rumiane, przekładam je do foremek w taki sposób, żeby zakryć dno i mieć warstwę zajmującą około 1/3 pojemności formy. Na frytki wykładam usmażone wcześniej mięso (w podobnej ilości), a na mięso wykładam ser. Tak przygotowane foremki wkładam do piekarnika (180 stopni) i zostawiam, aż do rozpuszczenia się sera.
Kiedy ser całkowicie się rozpuści, wyciągam foremki z piekarnika. Teraz czas na polanie dania sosem czosnkowym, dajecie go tyle - ile uważacie za słuszne. Ja nie lubię, kiedy danie ocieka sosem więc daję go mniej - mąż zaś, wylewa tam całkiem sporą jego ilość. Na sos wykładamy sałatkę warzywną i ponownie polewamy ją sosem.
Danie gotowe! Smacznego!!
Jak widzicie kapsalona robi się prosto i szybko, a smak jest po prostu bajeczny. Jeśli podobnie jak ja - raz na jakiś czas lubisz zjeść sobie jakiegoś fast-fooda, to polecam Ci ten przepis. Jeśli wypróbujesz - daj znać w komentarzu jak Ci smakował - będzie mi bardzo miło.
Jedliście już tego typu danie? Robicie czasem w domu fast-foody czy wolicie jednak jeść je "na mieście"?
Zapraszam Was do moich Social Media
ale mi narobiłaś smaka. musze koniecznie wypróbować ten przepis. A piekarnik kupilam taki sam ;)
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz, to daj znać jak smakowało. A z piekarnika jesteś zadowolona? Ja bardzo!
Usuńpierwszy raz kapsalon robiłam rok temu . czego nie znoszę to tego zapiekanego sera, fuj . takiej porcji nie dałam rady zjeść na raz, więc jak zostawiłam to po jakimś czasie z tego sera się taka skorupa zrobiła. ogólnie bez sera to nawet by szło to na zimno zjeść, chociaż frytki zimne i gumowate do najsmaczniejszych nie należy. więc jak teraz robię to dla faceta z serem, a dla siebie bez :D . chociaż ostatnio miałam problem z kupnem tych foremek , dosłownie nigdzie u mnie nie było i zamiast kapsalon zrobiłam kebsa na talerzu ;P.
OdpowiedzUsuńDlatego ja daję mozarellę do pizzy - z niej skorupa się nie zrobi - chyba że za długo trzymasz w piekarniku. Oczywiście bez sera też można zrobić i smakuje równie wybornie.
Usuńa widzisz, mój błąd chyba, że dałam ser taki w plastrach, ale nie pamiętam czy dawałam tarty czy plastry. wiesz, skorupa się robi jak nie zjesz całej porcji i np. chcesz dojeść po 2-3h jak wystygnie. szczerze dla mnie taka porcja z takiej foremki to byłyby na dwa obiady, bo to dla mnie za dużo.
UsuńDla mnie też za dużo, więc jem z synem na pół. Mąż dojada po godzinie dwóch ale skorupy nie mieliśmy nidgy więc może zależy od sera.
Usuńo tak ! zdecydowanie zależy od sera . ja roztopiony ser toleruje tylko na pizzy :D
UsuńDzięki za przepis, jedzonko wygląda bardzo apetycznie, w nowym mieszkaniu też postawię na piekarnik elektrolux , słyszałam dużo dobrego o tej marce sprzętów agd
OdpowiedzUsuńPolecam! Sprzęt na prawdę świetnie się spisuje, a i wygląda super!
UsuńKiedyś jadłam to danie, ale nie pomyślała bym żeby przyrządzić je w domu. Muszę spróbować, jest łatwe do zrobienia a co najważniejsze smaczne
OdpowiedzUsuńSpróbuj ❤️
UsuńO wow! Palce lizać! Muszę sobie zrobić takie delicje!
OdpowiedzUsuńZuzia to danie wyglada niesamowicie pysznie, sproboje swoich sil i je zrobie <3
OdpowiedzUsuńCzekam na Twoja opinie po zjedzeniu ❤️
Usuńnigdy nie próbowałam. a piekarnik fajny właśnie jestem na etapie wyboru sprzętu do kuchni. Wszędzie widzę Elektolux, chyba kupię BEKO:D
OdpowiedzUsuńBeko nie miałam więc nie mam porównania. Poprzedni też był od Electrolux, od dawna ta marka gości w moim domu i jestem jej wierna jak widać 😊
Usuńaha czyli coś sprawdzonego. To dobrze że jakościowo sa takie dobre.
UsuńPrzepis brzmi bajecznie, chętnie go wypróbuje. Co do piekarnika to mam już swój kilka lat, ale może warto skusić się na nowy od Electrolux :)
OdpowiedzUsuńmniaaam, ale ekstra wygląda
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła! 😉
OdpowiedzUsuńWhat a information of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity on the
OdpowiedzUsuńtopic of unpredicted emotions.
Spot on with this write-up, I absolutely believe that
OdpowiedzUsuńthis web site needs far more attention. I'll probably be returning to read more, thanks for the information!
Smacznie to wygląda, ja jednak spróbuję wersji wege
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka nieziemskiego, w weekend wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńGrewt blog here! Also your site loads up very fast!
OdpowiedzUsuńWhat web host are you using? Can I get your affiliate link
to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol
Spot on with this write-up, I absolutely believe that this website needs
OdpowiedzUsuńfar more attention. I'll probably be back again to read through more, thanks for the advice!
Just want to say your article is as astounding. The clearness for your put up is just cool and that i could
OdpowiedzUsuńassume you are an expert in this subject. Fine along with your permission allow me to clutch your
feed to stay up to date with impending post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.
Pierwszy raz widzę taką wersję fast-food, zapisuję przepis :) dzięki!
OdpowiedzUsuńI could not refrain from commenting. Very well written!
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, nigdy tego nie jadłam, ale chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego dania ani nie jadła ale muszę to zmienić. Piekarnikowi muszę się przyjrzeć bo mój ostatnio coś mnie denerwuje.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę przetestować ten przepis. Tylko poczekam już na nowy piekarnik :)
OdpowiedzUsuńYou actually make it appear really easy along with your presentation however I find this
OdpowiedzUsuńmatter to be actually one thing which I believe I might by no means understand.
It sort of feels too complicated and extremely extensive for me.
I am taking a look ahead on your next submit, I will attempt to
get the grasp of it!
Bardzo chętnie przyrządzę te danie, bo nigdy do tej pory nie miałam okazji go jeść :D
OdpowiedzUsuńDomową wersję chętnie bym zjadła, ale z budki w Holandii zdecydowanie nie.
OdpowiedzUsuńQuality content is the key to attract the users to visit the site, that's what this web site is providing.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry piekarnik to klucz do sukcesu w kuchni, czekam na więcej przepisów :) A ten zapisuję do swojego przepiśnika :)
OdpowiedzUsuńChetnie wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWraz z chłopakiem uwielbiam fast-foody. Często jemy je na mieście, Ale też lubimy wyczarować coś w domu. Przepis na kapsalon dostałam kiedyś do koleżanki i bardzo nam smakowało to danie :)
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o gotowanie, to jest to moja ulubiona czynność. Do tego potrzebny jest dobry gust, poczucie smaku i oczywiście porządny sprzęt. Nasz piekarnik ostatnio niezbyt się spisuje. Prawdopodobnie jest to kwestia jego wieku. Czas w niedalekiej przyszłości na zmiany. Dobrze wiedzieć na co zwrócić uwagę podczas zakupu!
Wygląda smakowicie! Razem ze swoim chłopakiem chętnie byśmy spróbowali coś takiego :)
OdpowiedzUsuńAle zrobiłaś mi smaka :) Przyznam, że go jeszcze nie jadłam, jak tylko będę miała piekarnik, to chętnie zrobię i skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z tym przysmakiem, ale muszę przyznać, że wygląda smakowicie. Zapisuję przepis i koniecznie muszę go wypróbować!
OdpowiedzUsuńMmmm. Nie znałam tej potrawy wcześniej i chętnie spróbuję Twojego przepisu jednak w pierwszej kolejności muszę wymienić piekarnik na nowy. Podobaja mi się właśnie takie jak electrolux , funkcjonalne i eleganckie
OdpowiedzUsuńw ostatnim czasie unikam takich fastfoodów.
OdpowiedzUsuńOd razu zapisuje przepis na to pyszne danie.
OdpowiedzUsuńTo wszystko naprawdę wygląda bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńRaz jadłam na mieście kapsalon i był bardzo dobry. Może i skuszę się sama zrobić :)
OdpowiedzUsuńnie słyszałam jeszcze o kapsalonie, a to fajna aletrnatywa dla typowego kebaba ;)
OdpowiedzUsuńmuszę go zaserwować mojemu mężowi, na pewno będzie zadowolony :)
Kapsalon przeszmuglowała w moje myśli koleżanka. Zrobiłam sama w domu i byłam zachwycona. Mega pyszny fast-food, który lubię jeść.Sos czosnkowy teżsama robię. 2 tygodnie temu w sobotę robiłam. Chłopcy za bardzo nie lubią jak to mówią "zieleniny", czyli warzyw. A dla mnie to sztos. I mega najadam się do syta
OdpowiedzUsuńOd dawna miałam ochotę na coś takiego , ale nie miałam przepisu. Dzięki Tobie już mam i na pewno wypróbuje już czuję że będzie pyszne.
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim daniu. Chętnie je wypróbuję bp wydaje się proste w przygotowaniu i smaczne.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne, jak dorobię się piekarnika to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam... Polecam dodać jeszcze pieczarki podsmażone z cebulką na frytki , tez dobre ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU nas to nazywa się korytko. Jest przepyszne <3 Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńGreat post. I used to be checking continuously this weblog
OdpowiedzUsuńand I'm inspired! Very useful info particularly
the final part :) I handle such information much.
I was looking for this certain info for a very lengthy time.
Thanks and best of luck.
I am not positive where you're getting your info, however good topic.
OdpowiedzUsuńI needs to spend a while studying more or understanding more.
Thank you for magnificent info I used to be on the lookout
for this information for my mission.
If some one needs expert view concerning blogging
OdpowiedzUsuńafter that i advise him/her to go to see this website, Keep up the
pleasant job.
What's up everyone, it's my first pay a quick visit at this web page,
OdpowiedzUsuńand article is genuinely fruitful for me, keep up
posting such articles.
OdpowiedzUsuńIts really an impressive and creative work. I agree with jaemi that shadowing would have been great. It is nice anyway.
Ok. Mam pytanie. A te frytki to mają być czymś przyprawione? Kupione gotowe do pieczenia czy pokrojone ziemniaki?
OdpowiedzUsuńJa używam gotowych mrożonych które smażę w głębokim tłuszczu. Dodaje trochę soli.
Usuń