Domowy KAPSALON - holenderski fast food

ARTYKUŁ SPONSOROWANY ELECTROLUX

Kapsalon, holenderski fast food.

Kapsalona po raz pierwszy jadłam w jednym z fast-foodów w moim mieście. Bardzo spodobał mi się ten rodzaj szybkiego dania i postanowiłam, że spróbuję swoich sił i zacznę robić go w domu. 

Na początku powiem Wam co to jest kapsalon? Według wujka Google, to holenderski fast food. Zrobiony jest z frytek pokrytych szoarmą, posypane warstwą sera gouda i sałatką warzywną z sosem czosnkowym (lub innym - wg. smaku).

W sieci aż roi się od przepisów na to danie. Razem z mężem wypróbowaliśmy ich różne rodzaje i postanowiliśmy je zmodyfikować i stworzyliśmy taki, który najbardziej nam odpowiada. Dziś postanowiłam się z Wami nim podzielić. 

Składniki:

- filet z kurczaka
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek 
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- kukurydza
- jogurt naturalny
- majonez
- czosnek
- ser żółty - może to być również mozarella do pizzy

Przyprawy do sosu: 

- pieprz czarny mielony
- sól 
- bazylia
- oregano

Przyprawy do mięsa:

- sól
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- przyprawa kebab/gyros
Ewentualnie skomponuj je według własnego uznania

Do kapsalona potrzebne są foremki aluminiowe do pieczenia piernika / robienia pasztetu. 

Do przyrządzenia tego niezwykle smacznego dania, potrzebujemy dobrego piekarnika - w moim przypadku jest to piekarnik wielofunkcyjny Electrolux seria 700 SenseCook EOE5C71X. I to właśnie od niego zaczynam całe przygotowywanie potrawy. Włączam w nim termoobieg, ustawiam 180 stopni i czekam aż się nagrzeje. Ten model piekarnika bardzo szybko nabiera temperaturę, której potrzebuję do pieczenia, więc nie muszę długo czekać. Na jedną z blach kładę papier do pieczenia, a następnie wysypuję potrzebną porcję frytek. 

Kapsalon, holenderski fast food.

kapsalon


W czasie, kiedy frytki się pieką, doprawiam mięso i smażę je na patelni. Robię też sałatkę z warzyw - siekając je na drobną kostkę. 

Kapsalon, holenderski fast food.

Następnie robię sos czosnkowy. Mały jogurt naturalny przelewam do miseczki, następnie dorzucam do niego dwie łyżki stołowe majonezu, wyciskam 2 ząbki czosnku i dodaję zioła: bazylię i oregano, oraz pieprz i sól.

Kiedy frytki są już rumiane, przekładam je do foremek w taki sposób, żeby zakryć dno i mieć warstwę zajmującą około 1/3 pojemności formy. Na frytki wykładam usmażone wcześniej mięso (w podobnej ilości), a na mięso wykładam ser. Tak przygotowane foremki wkładam do piekarnika (180 stopni) i zostawiam, aż do rozpuszczenia się sera.

Kapsalon, holenderski fast food.

Kapsalon, holenderski fast food.

Kiedy ser całkowicie się rozpuści, wyciągam foremki z piekarnika. Teraz czas na polanie dania sosem czosnkowym, dajecie go tyle - ile uważacie za słuszne. Ja nie lubię, kiedy danie ocieka sosem więc daję go mniej - mąż zaś, wylewa tam całkiem sporą jego ilość. Na sos wykładamy sałatkę warzywną i ponownie polewamy ją sosem. 

Kapsalon, holenderski fast food.

Danie gotowe! Smacznego!!

Jak widzicie kapsalona robi się prosto i szybko, a smak jest po prostu bajeczny. Jeśli podobnie jak ja - raz na jakiś czas lubisz zjeść sobie jakiegoś fast-fooda, to polecam Ci ten przepis. Jeśli wypróbujesz - daj znać w komentarzu jak Ci smakował - będzie mi bardzo miło.

Jedliście już tego typu danie? Robicie czasem w domu fast-foody czy wolicie jednak jeść je "na mieście"?

Zapraszam Was do moich Social Media 

Komentarze

  1. ale mi narobiłaś smaka. musze koniecznie wypróbować ten przepis. A piekarnik kupilam taki sam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz, to daj znać jak smakowało. A z piekarnika jesteś zadowolona? Ja bardzo!

      Usuń
  2. pierwszy raz kapsalon robiłam rok temu . czego nie znoszę to tego zapiekanego sera, fuj . takiej porcji nie dałam rady zjeść na raz, więc jak zostawiłam to po jakimś czasie z tego sera się taka skorupa zrobiła. ogólnie bez sera to nawet by szło to na zimno zjeść, chociaż frytki zimne i gumowate do najsmaczniejszych nie należy. więc jak teraz robię to dla faceta z serem, a dla siebie bez :D . chociaż ostatnio miałam problem z kupnem tych foremek , dosłownie nigdzie u mnie nie było i zamiast kapsalon zrobiłam kebsa na talerzu ;P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ja daję mozarellę do pizzy - z niej skorupa się nie zrobi - chyba że za długo trzymasz w piekarniku. Oczywiście bez sera też można zrobić i smakuje równie wybornie.

      Usuń
    2. a widzisz, mój błąd chyba, że dałam ser taki w plastrach, ale nie pamiętam czy dawałam tarty czy plastry. wiesz, skorupa się robi jak nie zjesz całej porcji i np. chcesz dojeść po 2-3h jak wystygnie. szczerze dla mnie taka porcja z takiej foremki to byłyby na dwa obiady, bo to dla mnie za dużo.

      Usuń
    3. Dla mnie też za dużo, więc jem z synem na pół. Mąż dojada po godzinie dwóch ale skorupy nie mieliśmy nidgy więc może zależy od sera.

      Usuń
    4. o tak ! zdecydowanie zależy od sera . ja roztopiony ser toleruje tylko na pizzy :D

      Usuń
  3. Dzięki za przepis, jedzonko wygląda bardzo apetycznie, w nowym mieszkaniu też postawię na piekarnik elektrolux , słyszałam dużo dobrego o tej marce sprzętów agd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Sprzęt na prawdę świetnie się spisuje, a i wygląda super!

      Usuń
  4. Kiedyś jadłam to danie, ale nie pomyślała bym żeby przyrządzić je w domu. Muszę spróbować, jest łatwe do zrobienia a co najważniejsze smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. O wow! Palce lizać! Muszę sobie zrobić takie delicje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuzia to danie wyglada niesamowicie pysznie, sproboje swoich sil i je zrobie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie próbowałam. a piekarnik fajny właśnie jestem na etapie wyboru sprzętu do kuchni. Wszędzie widzę Elektolux, chyba kupię BEKO:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beko nie miałam więc nie mam porównania. Poprzedni też był od Electrolux, od dawna ta marka gości w moim domu i jestem jej wierna jak widać 😊

      Usuń
    2. aha czyli coś sprawdzonego. To dobrze że jakościowo sa takie dobre.

      Usuń
  8. Przepis brzmi bajecznie, chętnie go wypróbuje. Co do piekarnika to mam już swój kilka lat, ale może warto skusić się na nowy od Electrolux :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniaaam, ale ekstra wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity on the
    topic of unpredicted emotions.

    OdpowiedzUsuń
  11. Spot on with this write-up, I absolutely believe that
    this web site needs far more attention. I'll probably be returning to read more, thanks for the information!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie to wygląda, ja jednak spróbuję wersji wege

    OdpowiedzUsuń
  13. Narobiłaś mi smaka nieziemskiego, w weekend wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Grewt blog here! Also your site loads up very fast!
    What web host are you using? Can I get your affiliate link
    to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

    OdpowiedzUsuń
  15. Spot on with this write-up, I absolutely believe that this website needs
    far more attention. I'll probably be back again to read through more, thanks for the advice!

    OdpowiedzUsuń
  16. Just want to say your article is as astounding. The clearness for your put up is just cool and that i could
    assume you are an expert in this subject. Fine along with your permission allow me to clutch your
    feed to stay up to date with impending post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierwszy raz widzę taką wersję fast-food, zapisuję przepis :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  18. I could not refrain from commenting. Very well written!

    OdpowiedzUsuń
  19. Szczerze mówiąc, nigdy tego nie jadłam, ale chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie robiłam takiego dania ani nie jadła ale muszę to zmienić. Piekarnikowi muszę się przyjrzeć bo mój ostatnio coś mnie denerwuje.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda świetnie, muszę przetestować ten przepis. Tylko poczekam już na nowy piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
  22. You actually make it appear really easy along with your presentation however I find this
    matter to be actually one thing which I believe I might by no means understand.
    It sort of feels too complicated and extremely extensive for me.

    I am taking a look ahead on your next submit, I will attempt to
    get the grasp of it!

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo chętnie przyrządzę te danie, bo nigdy do tej pory nie miałam okazji go jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Domową wersję chętnie bym zjadła, ale z budki w Holandii zdecydowanie nie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Quality content is the key to attract the users to visit the site, that's what this web site is providing.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo dobry piekarnik to klucz do sukcesu w kuchni, czekam na więcej przepisów :) A ten zapisuję do swojego przepiśnika :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Chetnie wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wraz z chłopakiem uwielbiam fast-foody. Często jemy je na mieście, Ale też lubimy wyczarować coś w domu. Przepis na kapsalon dostałam kiedyś do koleżanki i bardzo nam smakowało to danie :)
    Jeżeli chodzi o gotowanie, to jest to moja ulubiona czynność. Do tego potrzebny jest dobry gust, poczucie smaku i oczywiście porządny sprzęt. Nasz piekarnik ostatnio niezbyt się spisuje. Prawdopodobnie jest to kwestia jego wieku. Czas w niedalekiej przyszłości na zmiany. Dobrze wiedzieć na co zwrócić uwagę podczas zakupu!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda smakowicie! Razem ze swoim chłopakiem chętnie byśmy spróbowali coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale zrobiłaś mi smaka :) Przyznam, że go jeszcze nie jadłam, jak tylko będę miała piekarnik, to chętnie zrobię i skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pierwszy raz spotykam się z tym przysmakiem, ale muszę przyznać, że wygląda smakowicie. Zapisuję przepis i koniecznie muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  32. Mmmm. Nie znałam tej potrawy wcześniej i chętnie spróbuję Twojego przepisu jednak w pierwszej kolejności muszę wymienić piekarnik na nowy. Podobaja mi się właśnie takie jak electrolux , funkcjonalne i eleganckie

    OdpowiedzUsuń
  33. w ostatnim czasie unikam takich fastfoodów.

    OdpowiedzUsuń
  34. Od razu zapisuje przepis na to pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  35. To wszystko naprawdę wygląda bardzo smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  36. Raz jadłam na mieście kapsalon i był bardzo dobry. Może i skuszę się sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  37. nie słyszałam jeszcze o kapsalonie, a to fajna aletrnatywa dla typowego kebaba ;)
    muszę go zaserwować mojemu mężowi, na pewno będzie zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Kapsalon przeszmuglowała w moje myśli koleżanka. Zrobiłam sama w domu i byłam zachwycona. Mega pyszny fast-food, który lubię jeść.Sos czosnkowy teżsama robię. 2 tygodnie temu w sobotę robiłam. Chłopcy za bardzo nie lubią jak to mówią "zieleniny", czyli warzyw. A dla mnie to sztos. I mega najadam się do syta

    OdpowiedzUsuń
  39. Od dawna miałam ochotę na coś takiego , ale nie miałam przepisu. Dzięki Tobie już mam i na pewno wypróbuje już czuję że będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  40. Nigdy nie słyszałam o takim daniu. Chętnie je wypróbuję bp wydaje się proste w przygotowaniu i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda smakowicie. Chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  42. musiało być pyszne, jak dorobię się piekarnika to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam... Polecam dodać jeszcze pieczarki podsmażone z cebulką na frytki , tez dobre ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  44. U nas to nazywa się korytko. Jest przepyszne <3 Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Great post. I used to be checking continuously this weblog
    and I'm inspired! Very useful info particularly
    the final part :) I handle such information much.
    I was looking for this certain info for a very lengthy time.
    Thanks and best of luck.

    OdpowiedzUsuń
  46. I am not positive where you're getting your info, however good topic.
    I needs to spend a while studying more or understanding more.

    Thank you for magnificent info I used to be on the lookout
    for this information for my mission.

    OdpowiedzUsuń
  47. If some one needs expert view concerning blogging
    after that i advise him/her to go to see this website, Keep up the
    pleasant job.

    OdpowiedzUsuń
  48. What's up everyone, it's my first pay a quick visit at this web page,
    and article is genuinely fruitful for me, keep up
    posting such articles.

    OdpowiedzUsuń


  49. Its really an impressive and creative work. I agree with jaemi that shadowing would have been great. It is nice anyway.

    OdpowiedzUsuń
  50. Ok. Mam pytanie. A te frytki to mają być czymś przyprawione? Kupione gotowe do pieczenia czy pokrojone ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam gotowych mrożonych które smażę w głębokim tłuszczu. Dodaje trochę soli.

      Usuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram