Fasolka po Bretońsku inaczej - przepis
W czasie domowej kwarantanny staram się gotować potrawy z produktów, które posiadam w domu. Fasolka po bretońsku inaczej, to mój autorski przepis i właśnie dziś chciałabym się z nim Wami podzielić.
Do wykonania tego dania wykorzystałam jedynie produkty, które posiadałam w domu - bez zbędnego wychodzenia i narażania się na złapanie tego nieszczęsnego wirusa o którym teraz głośno na całym świecie. Na co dzień w domu nie znajdzie się u mnie przecier pomidorowy, który jest kluczowym składnikiem tradycyjnej fasolki po bretońsku tak więc sos jest wykonany z zupełnie czegoś innego. Na początku zdradzę Wam, że jest to domowy ketchup z cukinii, do którego przepis podam Wam na samym dole.
Fasolka po bretońsku inaczej
Składniki:
- 1 paczka fasoli Piękny Jaś
- 1 słoiczek 300 ml ketchupu z cukinii
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g boczku wędzonego
- 3 kiełbasy np. śląskie
- majeranek
- sól
- pieprz
- cukier
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
Wykonanie:
Fasolę wkładam do garnka dzień wcześniej i zalewam wodą tak, aby około 10 cm nad jej powierzchnią była jeszcze woda. Zostawiam na noc. Rano, kiedy fasola jest już namoknięta wstawiam garnek na gaz. Ważne - nie zmieniać wody w garnku, fasolka ma gotować się w wodzie, w której moczyła się całą noc.
W międzyczasie kroję kiełbasę w półksiężyce, boczek kroję w kostkę lub słupki i smażę na rozgrzanej patelni. Kiedy zaczynają się rumienić - dodaję do nich skrojoną wcześniej w kostkę cebulę i wyciskam dwa ząbki czosnku. Kiedy cebula się zeszkli wyłączam gaz i doprawiam całość pieprzem.
Kiedy fasola jest już miękka, wrzucam do niej usmażony wcześniej boczek z kiełbasą, cebulą i czosnkiem. Kiedy to zrobię, do garnka wlewam ketchup z cukinii i doprawiam całość solą, pieprzem, majerankiem, odrobiną cukru i paprykami. Całość duszę jeszcze kilka minut, a następnie nakładam do bulionówek. Podaję z ciemnym chlebem bądź bułkami.
Smacznego!
Mój przepis wydaje się zwykły i niczym nie różniący się od wielu innych. Nic bardziej mylnego. Ketchup z cukinii daje temu daniu zupełnie inny smak i wymiar. Jest to coś, czego nie potrafię opisać i najlepiej będzie jeśli wypróbujecie sami coś takiego zrobić w swoich kuchniach. Dla ciekawych smaków zostawiam Wam sprawdzony przepis na tego typu ketchup.
Ketchup z cukinii
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 0,3 kg cukru
- sól
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- 1 słoik przecieru pomidorowego
- 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Bardzo chętnie spróbuję takiej wersji fasolki :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię, ale bez mięsa, bo nie mam ani kiełbasy ani boczku :D
OdpowiedzUsuńoo ja dodaję koncentrat, nigdy nie próbowałam takiego ketchupu z cukinii
OdpowiedzUsuńO kochana az mi slinka leci, masz racje takie dania sa w cenie w obecnym czasie <3
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam vege fasolkę po bretońsku :)
OdpowiedzUsuń