Kurczak pieczony na butelce - przepis
Kurczak na butelce - kiedyś bałam się, że nie dam rady w ten sposób przyrządzić obiadu. Po raz pierwszy zobaczyłam go w jednym odcinku 'Ugotowanych' i postanowiłam, że spróbuję go wykonać sama. Wyszedł idealny i od tamtej pory pojawia się w moim domowym menu.
Do wykonania tego dania nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności, tylko składniki i działający piekarnik. Po pierwszym wykonaniu śmiałam się z siebie i moich obaw, że może mi się nie udać. Teraz robię go z zamkniętymi oczami, więc chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem.
Składniki:
1 cały kurczak
1 piwo jasne
przyprawy: majeranek, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, sól, pieprz, czosnek, majeranek.
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
ziemniaki wg uznania
Przygotowanie:
Kurczaka myję i doprawiam dzień wcześniej. Obtaczam go w przyprawach z odrobiną oliwy z oliwek, wkładam do miski i zakrywam folią spożywczą. Zostawiam na noc.
Następnego dnia obieram ziemniaki, pietruszkę, cebulę i marchew i kroję według uznania. Tym razem marchewkę i pietruszkę pokroiłam w plasterki, ziemniaki na ćwiartki a cebulę w piórka. Butelkę piwa dokładnie myję, ściągam etykiety i wyparzam. Następnie otwieram i odlewam pół szklanki. Kurczaka nadziewam od strony kuperka na butelkę i usadzam go jak najniżej. W misce po kurczaku (nie myję jej) mieszam warzywa z ziemniakami i dodaję trochę soli do smaku.
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, ustawiam na niej butelkę z nadzianym kurczakiem i wysypuję dookoła warzywa.
Wstawiam kawalera do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół) i piekę tyle czasu ile waży kurczak. Jeśli ma on 1,5 kg to 1,5 godziny jeśli 2 kg to dwie.
W trakcie pieczenia kontroluję, aby kurczak za mocno się nie spiekł, oraz czy piwo podczas pieczenia wypływa z butelki. Jeśli słabo buzuje można dosypywać do butelki szczyptę soli. Piwem, które odlałam wcześniej do kubka polewam kurczaka w trakcie pieczenia.
Pod koniec włączam termoobieg aby skórka była chrupiąca i ziemniaczki się zarumieniły.
Danie gotowe!
Tak upieczony kawaler jest gotowy do konsumpcji. Mięsko jest bardzo soczyste, a skórka chrupiąca. Smakuje identycznie jak kurczak pieczony na rożnie. Kurczak na butelce to jedno z ulubionych dań mojej rodziny i pojawia się na naszym stole przynajmniej raz w miesiącu.
Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł. Jeszcze nie robiłam kurczaka w piwie, ani na butelce ;) Kiedyś wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym! :D
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :) nigdy tak nie przyrządzałam kurczaka i nie wiem, czy bym się odważyła. Bałabym się chyba, że ta butelka mi pęknie :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, ja widziałam ten przepis w kuchennych rewolucjach:)
OdpowiedzUsuńGdzieś już kiedyś widziałam taki przepis i koniecznie muszę go wypróbować jestem ciekawa jak taki kurczak smakuje.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale wydaje się być smakowite :D
OdpowiedzUsuńPomysl idealny kochana, kiedys tez tak pieklam kurczaki sa bardzo soczyste :D
OdpowiedzUsuńJakie można użyć piwko ? Na pewno spróbuje 😁😁
OdpowiedzUsuńJa daję każde jakie mam pod ręką ;)
UsuńKażde 👍
OdpowiedzUsuńna pewno jest pyszny, zamierzałam już wiele razy zrobić kurczaka w ten sposób.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ten kurczak. Ja rzadko robię kurczaka w całości ale może na święta wypróbuję Twój przepis
OdpowiedzUsuńUlubiony przysmak mojego taty :)
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobić świąteczną kaczkę na obiad. Orientujesz się czy można zrobić coś podobnego właśnie z kaczką? Jestem ciekawa, czy by się udało, bo dla mnie to nowy sposób pieczenia.
OdpowiedzUsuńWgląda apetycznie, mniam. Z checie po świętach zrobię taki obiadek.
OdpowiedzUsuńKocham takiego kurczaka. Co prawda cały piekarnik jest do mycia, po takim gotowaniu, ale kogo to obchodzi. Dla takiego smaku warto. Tylko nigdy nie zrobiłam go razem z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis. Kurczak jest pyszny i mega miękki, wcale nie suchy. Mam nadzieję, że więcej ludzi pozna i skusi się na ten przepis.
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpadłabym na to, aby w taki sposób przyrządzać kurczaka. Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńsuper też tak robię Szkoda że nie mogę zdjęcia dodać
OdpowiedzUsuńNa fb możesz 😊 oznacz mnie #zuzkapisze to zobaczę ❤️
UsuńDla tych co nie mają wyczucia jeśli chodzi o przyprawy. Kurczaczek ważący kilo trzydzieści to ile dokładnie trzeba dać tych przypraw? Bardzo ładnie proszę o proporcje i czy przyprawy łączymy z oliwą, a potem macerujemy mięsko? Z góry pięknie dziękuję za pomoc. 😍
OdpowiedzUsuńDla tych co nie mają wyczucia jeśli chodzi o przyprawy. Kurczaczek ważący kilo trzydzieści to ile dokładnie trzeba dać tych przypraw? Bardzo ładnie proszę o proporcje i czy przyprawy łączymy z oliwą, a potem macerujemy mięsko? Z góry pięknie dziękuję za pomoc. 😍
OdpowiedzUsuńJa zawsze daje na oko. Mniej więcej po lyzeczce przypraw. Można zmieszać z oliwa wtedy lepiej przyczepia się do kurczaka.
Usuńświetny pomysł na kurczaka, takiego jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuń