Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis
Ze wszystkich ciast najbardziej lubię serniki. Zawsze bałam się je piec i kupowałam je w cukierniach. Od roku zaczęłam próbować piec je sama i teraz stało się to moją codziennością. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie puszysty sernik z kajmakiem i orzechami ziemnymi inaczej zwany sernik krówka.
Jak możecie się domyślić serniki uwielbiam w każdej postaci - od tradycyjnych do tych z różnymi dodatkami. Lubię nieoczywiste połączenie słodkiego ze słonym. Dlatego więc, kiedy ostatnio upiekłam zwykły sernik, postanowiłam tym razem trochę go odmienić. Standardowo, do tego sernika robię polewę czekoladową, jednak w domu miałam puszkę kajmaku i musiałam go wykorzystać. Tak powstało te przepyszne ciasto :)
Składniki:
Na masę serową:
1 kg sera w wiaderku
6 jajek
szklanka cukru pudru
250 g masła śmietankowego
150 ml śmietanki Łaciatej 30%
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Na kruche ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę:
mała puszka masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych z solą
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyciągam z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta.
Sernik zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Masło rozpuszczam w garnuszku, czekam aż ostygnie. Następnie dodaję do niego 2 szklanki przesianej mąki, 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli, jajko i łyżkę proszku do pieczenia. Ugniatam jednolite ciasto i wykładam je na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół na 180 stopni na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmuję je i studzę.
Następnie zaczynam robić masę serową. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję do niej po jednym żółtku, które oddzieliłam od 6 jajek i miksuję mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodaję też cukier waniliowy i nadal miksuję. Teraz czas na dodanie sera z wiaderka. Dodaję go stopniowo, po łyżce i miksuję na średnich obrotach. Kiedy dodam już cały ser, wlewam do masy śmietankę Łaciatą oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną.
W oddzielnym naczyniu ubijam białka z jajek z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaję ją stopniowo do masy serowej i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Tak powstałą masę wykładam na upieczony wcześniej kruchy spód i wyrównuję łyżką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (góra dół) na 170 stopni i piekę 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki i studzę ciasto. Kiedy jest już prawie zimne, wyjmuję je z piekarnika i studzę do końca.
Teraz czas na zdobienie - puszkę kajmaku trzymam przez 5 minut w garnku z gorącą wodą. Dzięki temu zrobi się bardziej płynny i łatwiej będzie go rozprowadzić po cieście. Przekładam do miseczki i mieszam rózgą. Wykładam na upieczone ciasto. Na koniec posypuję całość solonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Tak zrobione ciasto jest lekkie i puszyste, a smak to dosłownie "niebo w gębie". Połączenie słodkiego ze słonym jest nieoczywiste, ale przepyszne i polecam każdemu na wypróbowanie tego przepisu.
O matko. Po co ja tu weszłam? Takie pyszności! Tylko, że teraz będzie mi się chciało zjeść taki sernik i co? Uwielbiam takie desery. A mój mąż dałby się pokroić za kawałek takiego sernika. Miłego dnia Kochana!
OdpowiedzUsuńOj, wygląda smakowicie, aż chce się go zjeść. Z chęcią wypróbuję ten przepis. Mam pytanie można dodać kajmak o smaku waniliowym?
OdpowiedzUsuńTo tylko polewa,możesz zrobić jaką chcesz :)
UsuńCiasto prezentuje się smakowicie i super Tobie wyszło :D
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam i może uda mi się takie ciasto stworzyć :D
Pozdrawiam!
MNiam mniam narobiłaś mi mega smaka. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast i jeszcze ta polewa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik, a najlepszym robi moja teściowa, palce lizać. Ja sama nie zbyt umie go zrobić, dlatego wybieram wersję na zimno
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik, a ten wygląda po prostu wybornie. Nie wiem jak to zrobiłaś, że on urósł ci taki wysoki.
OdpowiedzUsuńSernik! Moje najukochańsze ciasto! Idealne o każdej porze...a do porannej kawy - miodzio!
OdpowiedzUsuńZrobię na niedzielę taki sernik :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJeszcze powiedz, czy to jest na dużą blachę przepis czy jakąś mniejszą? :)
OdpowiedzUsuń24 x 28 cm
UsuńJa niestety nie jestem fanką sernika, jakoś nie pasuje mi ten smak. Mimo wszystko muszę przyznać, że ten wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniczek, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam, serniki bardzo lubię i chętnie kombinuję z przepisami i dodatkami do nich. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham serniki :)
OdpowiedzUsuńCos czuje ze dieta odejdzie w zapomnienie hahahaha <3
OdpowiedzUsuńKochana - czasem trzeba zgrzeszyć ;)
UsuńTakie niebanalne połączenia jak karmel i orzeszki są dla mnie strzałem w dziesiątkę. Do tego lubię takie puszyste serniki, wiec nie pozostaje nic innego, jak spróbować tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie napewno go zrobię
OdpowiedzUsuń