Skrzydełka z kurczaka pieczone na ryżu - przepis


Skrzydełka z kurczaka pieczone na ryżu - przepis

W moim domu często pojawiają się dania z kurczaka, mimo że za nim osobiście nie przepadam. Reszta moich domowników mogłaby jeść go codziennie, dlatego też przyrządzam go na wiele sposobów. Dziś czas na skrzydełka pieczone na ryżu.


Czasem przychodzą takie dni, kiedy nie mamy ochoty stać zbyt długo w kuchni. W takich momentach decyduję się na dania jednogarnkowe i skrzydełka pieczone na ryżu należą do takich przepisów. Czasem zamiast skrzydełek daję podudzia czy udka z kurczaka - wszystko zależy od tego co akurat posiadam w swojej lodówce. Ostatnio miałam skrzydełka, więc daję Wam na nie przepis.

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka
2 duże cebule
300-500 g ryżu (w zależności od pojemnika w którym będziesz piec)
3 łyżki masła śmietankowego
Litr bulionu warzywnego
Ostry ketchup
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek

Przygotowanie:

Do pieczenia będzie potrzebne nam naczynie żaroodporne, brytfanna lub głębsza blacha do pieczenia. Na dno wsypujemy ryż - tak aby pokrywał je całe. Nigdy nie sugeruję się miarkami tylko sypię "na oko". Następnie na ryż układam wcześniej pokrojoną w plastry cebulę. Na cebulę układam przyprawionego według uznania kurczaka. Można go wcześniej lekko przesmażyć na patelni, jednak nie jest to wymagane. 

W garnku rozpuszczamy masło, dolewamy wywar warzywny, około 5-7 łyżek keczupu, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz oraz papryki - ostrą i słodką mieloną. Chwilę gotujemy i wyłączamy. 

Gorącą jeszcze zalewę wylewamy na przygotowanego wcześniej kurczaka na ryżu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ja nagrzewam go na temperaturę 180 stopni (góra dół) i piekę około 1,5 godziny. Po kurczaku poznacie, że jest już dobry.

Danie gotowe!

Skrzydełka z kurczaka pieczone na ryżu - przepis

Skrzydełka z kurczaka pieczone na ryżu - przepis


Jak widzicie na zdjęciach mój kurczak mógł się jeszcze zarumienić, ale byliśmy głodni więc wyjęty był wcześniej ;) Takie danie jest proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Dodatkowo plusem jest, że nie musimy obierać i gotować oddzielnie ziemniaków czy innych dodatków do mięsa. Wystarczy przyrządzić jakąś surówkę lub sałatkę i można pałaszować ze smakiem.

Smacznego!

Komentarze

  1. doskonale znam ten przepis, wszystko robię już na oko bo od lat. wszystkie części kurczaka tak przygotowuję tzn udka, podudzia i skrzydełka

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jadłabym! Nie pomyślałam nawet o możliwości pieczenia kurczaka w ten sposób, więc super, że wrzuciłaś ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie które pojawia się często w moim domu :) Ja go nie jem, ponieważ jestem wegetarianką :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie jestem fanką skrzydełek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to sie mowi pysznosc tkwi w prostocie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ryż i kurczaka, a więc napewno bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram