Szakszuka - pyszne i zdrowe śniadanie - przepis
Przygotowanie szakszuki nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Słyszałam, że ilu jest kucharzy, tyle znajdziemy przepisów na to danie. Dziś chcę podzielić się z Wami moim sposobem na jej przyrządzenie.
O tym daniu zrobiło się głośno w social mediach już jakiś czas temu, a ja zawsze zastanawiałam się co w nim specjalnego. Nie do końca czułam się skuszona, jednak naszedł ten dzień i od tamtej pory mogę jeść ją codziennie. Co w niej takiego wyjątkowego? Wszystko! Jestem osobą, która nie przepada za jajkami - do tej pory jadłam je jedynie w postaci jajecznicy, inaczej przyrządzone mi nie smakowały - tak więc jeśli masz podobne podejście do mojego, to polecam wypróbować szakszukę.
Składniki:
2 jajka
2 średniej wielkości pomidory
2 ząbki czosnku
bazylia (najlepiej świeża)
sól
pieprz
odrobina chilli w proszku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Przygotowanie szakszuki zaczynam od sparzenia pomidorów. Zdejmuję z nich skórkę i kroję w drobną kostkę. Czosnek obieram i siekam. Oliwę z oliwek nalewam na patelnię, nagrzewam i wrzucam na nią posiekany czosnek. Po chwili wrzucam do niego pokrojone pomidory i podsmażam. Staram się jak najmniej mieszać, bo wtedy z pomidorów odparowuje woda i nie rozwalają się. Dodaję sól, pieprz i odrobinę chilli do smaku. Kiedy widzę, że pomidory są ładnie podduszone dodaję bazylię (na zdjęciach mam suszoną). Wbijam na pomidory dwa jajka, posypuje odrobiną soli i zakrywam patelnię pokrywką. Duszę na małym ogniu do ścięcia sie jajek (pod przykryciem). Następnie zdejmuję z patelni na talerz, posypuję pieprzem i gotowe!
Danie to podaję najczęściej z ciemnym pieczywem posmarowanym awokado typu Hass. Na zdjęciach widzicie chlebek tostowy, bo niestety całe ciemne pieczywo mi się skończyło ;)
Smacznego!
Faktycznie nie jest to skomplikowane danie, ale przyznam że pierwszy raz o nim słyszę (taka ze mnie kucharka haha) ;) Zapisuję sobie przepis, tym bardziej że bardzo lubię jajka i chętnie zrobię to danie :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować! :)
UsuńOstatnio to popularne danie w necie. Ja byłam go bardzo ciekawa... jakież było moje zdziwienie, że szakszuke znam pod nazwą jajko z pomidorami, które w moim domu robi się od lat. Fakt jest taki, że to jest pyszne.
OdpowiedzUsuńHeh widzisz, czasem tak jest że znamy dania tylko pod innymi nazwami ;)
UsuńDanie faktycznie łatwe w przyrządzeniu, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, może nawet jutro. :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńsuper śniadanko, takie, które z przyjemnością jada się we dwoje, sama najczęściej jem owsianki, jajecznicę , naleśniki
OdpowiedzUsuńMasz rację. Też często jem to co Ty ;) no i kanapki ;)
UsuńChętnie sięgam po ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym daniu ale jakoś nigdy nie było okazji by spróbować je zrobić. A tu taki totalnie prosty przepis. Muszę koniecznie spróbować i zobaczyć co mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńNie jest to danie dla mnie, nie jem nie ściętych jajek ale przyznaję że wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńMożna trzymać pod przykryciem dłużej aż jajka się zetna do końca. Ja lubię jajko na miękko więc czekam aż zetna się tylko białka 😊
UsuńMyślałam na początku, ze to mięso, a to pomidory xD Bardzo fajny przepis, chętnie zrobię tylko będę musiała iść do sklepu po pomidory, bo się skończyły właśnie :(
OdpowiedzUsuńJuż od dawna przymierzam się do zrobienia tego dania, boję się, że jajka będą jeszcze surowe kiedy będę chciała zdjąć patelnie z ognia, a za takimi nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńIwonka wystarczy potrzymać pod przykryciem około 5 minut na malutkim ogniu - wszystko się zetnie - ja lubię luźne żółtko, ale jak dłużej potrzymałam raz to było ścięte więc dasz radę ;)
UsuńDanie prościutkie, na pewno wypróbuję, ja kocham jajka akurat :)
OdpowiedzUsuńpolecam! pycha!
UsuńJa zrobiłam raz szakszukę, ale mój mąż ją skrytykował haha :D Jak kupię pomidory to zrobię tylko dla siebie tym razem :)
OdpowiedzUsuńcoś nie wyszło? czy tylko jemu nie smakowało?
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam, dlatego muszę wypróbować tym bardziej że mój chłopak lubi nowości próbować. A z racji że wygląda apetycznie to na pewno będę próbować zrobić 😍
OdpowiedzUsuńUwielbiam Shakshuke :D
OdpowiedzUsuńJadłam i bardzo lubię, szczególnie to jajko z góry, smakuje wyśmienicie :) jak tak dłużej poleży na tych warzywach :) Pychotka ! :*
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie spotkałam się z takim daniem. Może kiedyś je wypróbuje ale na kolację na śniadanie mój żołądek tego nie przyjmie.
OdpowiedzUsuńOooo....muszę zrobić,brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :D Ciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
jej ale narobiłaś mi smaka, muszę w weekedn takie śniadanie ogarnąć :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam juz o tym daniu. Ja jednak poczekam z nim, jak będę mieć swoje pomidorki w ogrodzie i na pewno zrobię takie jajo na śniadanie
OdpowiedzUsuńZ tego co czytam nie jest skomplikowana, z chęcią przygotuje go u siebie w domu. Dziwi mnie tylko fakt, że jeszcze nie miałam okazji o tym dniu słyszeć.
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Tylko ja robię z pomidorów z puszki :)
OdpowiedzUsuńTakiego jedzonka jeszczw nie jadłam, wygląda naprawdę apetycznie mniam.
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, bo ciekawi mnie od dawna. Jakoś nie mogę się zabrać za jej zrobienie, a tak smacznie wygląda, mniam
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych śniadań, nie dość, że pyszne to jeszcze sycące
OdpowiedzUsuńJa często jadam jajka i w sumie w takiej formie też, ale nie wiedziałam, że to danie ma jakąś inną nazwę niż "przegląd lodówki" :D Dla mnie to też jest pyszne!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz o tej potrawie usłyszałam, gdy przyjechał do mnie któregoś dnia katering dietetyczny i była na śniadanie. Pychota. Od tego czasu często sama ją robię.
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką śniadań na ciepło. Dawno nie jadłam szakszuki, więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie to danie Jest bardzo popularny i nawet mam gdzieś na nie przepis. Niestety do tej pory nie miałam jeszcze okazji go wypróbować. Może w końcu się uda.
OdpowiedzUsuńciekawe czy smakowałoby mojemu synowi... musimy wypróbować :) ja nie mogę jajek, ale chciałabym spróbować :D
OdpowiedzUsuń