Tagliatelle z owocami morza - przepis
Dania z makaronem należą do moich ulubionych. W duchu zawsze się śmieję, że chyba jestem włoszką, bo nie wyobrażam sobie tygodnia bez zjedzenia przynajmniej jednej porcji makaronu. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na przepyszny makaron z owocami morza.
Mówiąc szczerze, to nigdy nie jadłam owoców morza w restauracji - żeby wiedzieć jak powinny być przyrządzone i jak smakują. W sklepach, zawsze omijałam morskie mieszanki, bo bałam się, że nie poradzę sobie z ich zrobieniem. Wczoraj jednak coś mnie podkusiło i postanowiłam spróbować - obiecując sobie, że jeśli danie mi nie wyjdzie - już nigdy więcej się po nie nie skuszę. Po zrobieniu byłam tak z siebie zadowolona, że czuję wewnętrzną potrzebę podzielenia się z Wami moim przepisem.
Składniki:
Makaron Tagliatelle
Mieszanka owoców morza mrożona
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła śmietankowego
natka pietruszki (u mnie suszona)
150 ml śmietanki 30% np. Łaciata
sól
pieprz
chilli
Przyrządzenie:
Wszystko zaczynam od ugotowania makaronu, bo to on gotuje się najdłużej - około 7 minut - w zależności od marki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Należy pamiętać, że makaron musi być ugotowany al dente, czyli musi być trochę twardy w środku. Kiedy jest już gotowy odlewamy go i odkładamy na bok.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Następnie wrzucamy na nią mieszankę morską (na dwie osoby daję pół opakowania) i smażymy około 3-5 minut. Należy pamiętać, że przeciągnięte owoce morza zrobią się gumowate i twarde, a tego nie chcemy. Po tym czasie dodajemy wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Teraz czas na wlanie śmietanki. Kiedy zaczyna się gotować dodajemy sól, pieprz, odrobinę chilli i natkę pietruszki. Sos trochę się zredukuje i zgęstnieje. Po około dwóch minutach na patelnię wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Danie gotowe! Smacznego!
Jak wspomniałam wyżej danie z owocami morza jadłam i przyrządzałam po raz pierwszy. Uważam, że wyszło znakomicie i z pewnością będzie się ono pojawiło w mojej kuchni częściej. Smak jest specyficzny dlatego nie musi każdemu pasować jednak tak to jest chyba z owocami morza.
Mam nadzieję, że ktoś z Was skorzysta z tego przepisu i podzieli się ze mną swoją opinią na jego temat.
Tutaj znajdziecie inne przepisy na makaron tagliatelle.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI takie jest to danie ;)
UsuńKocham makarony. Twoje danie wyglądaj jak z drogiej restauracji. Pięknie podane
OdpowiedzUsuńPodobnie jak ja! Dziękuję bardzo! :)
UsuńO kurcze..w sumie proste do wykonania danie a wydaje się być takie hm..na kolację przy świecach - ekskluzywne :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste i bardzo pyszne. Na taką kolację do kieliszka wina idealne ;) polecam!
UsuńMniam, uwielbiam to połączenie makaron i krewetki. Niestety rzadko robię bo nikt z moich domowników nie lubi takich smaków
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo - dlatego robię wyłącznie dla siebie ;)
UsuńUwielbiam!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDla osób które lubią owoce morze na pewno to danie będzie czymś mega dobrym. Ja niestety nie lubię owoców morza.
OdpowiedzUsuńZawsze jak robię takie danie, to wszystkie krewetki wyjadają mi dzieci :D Ogólnie u nas makarony zawsze są na pierwszym miejscu, wiec kochamy każdy przepis na nie!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja - kocham makaron :D
UsuńTeż uwielbiam makaron i często gości on na moim stole. Chętnie wypróbuję Twój przepis, danie wygląda smakowicie! ;)
OdpowiedzUsuńO nie nie nie dla mnie :D
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji jeszcze jeść takiego połączenia. Słyszałam i łączeniu makaronu z sosem do lodów, ale to połączenie mega mnie zaintrygowało. Z chęcią wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńz sosem do lodów czyli na słodko - to nie dla mnie niestety.
UsuńNie lubię owoców morza i nie umie ich dobrze przyrządzać. Sam makaron tagliatelle bardzo lubię i często używam w kuchni
OdpowiedzUsuńZuzka uwielbiam Twoje dnia i chętnie korzystam z przepisów, ale tego za nic w świecie nie zjem. Nie znoszę owoców morza. Za to poproszę o fajny przepis na kurczaka w sosie z makaronem. To zjem z chęcią.
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię taki wpis, bo mam swój przepis na taki makaron ;)
UsuńNigdy nie jadłam owoców morza :D Ale mam ochotę wypróbować :) Dzięki za przepis - chętnie wypróbuję, żeby poznać w końcu smak owoców morza :)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy dania z owocami morza jakoś nie do końca do mnie przemawiają. Nigdy ich nie próbowałam i jak na razie nie zamierzam tego zmieniać.
OdpowiedzUsuńKocham takie kluchy <3
OdpowiedzUsuńCzy te owoce morza maja byc odmrozone
OdpowiedzUsuńJa wrzucam na patelnie zamrożone. Szybko odchodzą pod przykrywka.
Usuń