Kaszotto z pęczakiem, kurczakiem i warzywami
O kaszotto pierwszy raz usłyszałam w programie Master Chef i zastanawiałam się czy dałabym radę je sama przyrządzić. Któregoś razu postanowiłam kupić składniki i spróbować swoich sił w tym temacie. Danie wyszło pyszne więc chcę się z Wami podzielić moim sposobem na jego przygotowanie.
Kaszotto można robić z różnego rodzaju kasz - spotkałam się z takim z kaszą gryczaną czy jęczmienną, jednak osobiście najbardziej smakuje mi z pęczakiem. Jest to większa kasza i kojarzy mi się z moim dzieciństwem, więc chyba z sentymentu po nią sięgam najczęściej.Składniki:
1 cały filet z kurczaka
2 marchewki
1 por
1 papryka
ok. 10 średniej wielkości pieczarek
1 cukinia
1 pietruszka
1,5 szklanki kaszy pęczak
Szklanka rosołu
Przyprawy - u mnie: sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i usmażyć. Zdjąć z patelni. Następnie pokroić w paski marchewkę, por, paprykę i pietruszkę. Pokroić pieczarki. Wszystko razem usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Kiedy warzywa będą miękkie dodać wcześniej podsmażonego kurczaka, wlać szklankę rosołu i wrzucić kaszę. Zamknąć patelnię i dusić przez około 15 min. Po tym czasie sprawdzić miękkość kaszy. Jeśli jest al dente - danie gotowe.
Tak przygotowane kaszotto jest przysmakiem moich dzieci i męża.
Osobiście też bardzo je lubię i czasem modyfikuję innymi warzywami czy kaszą. Jednak najbardziej smakuje mi właśnie z pęczakiem.
Smacznego!
Często robię kaszę pęczak z warzywami :)
OdpowiedzUsuńWitam Kamila ja też robię często pęczak .Pozdrawiam Kamila
UsuńWieki nie jadlam peczaku Zuziu, chetnie zrobie to danie i przypomne sobie jego smak :D
OdpowiedzUsuńCzęsto robię, ale w wersji bezmięsnej :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :), zresztą ja bardzo lubię tego typu dania z kaszą, choć dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła 😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, ale przypieszam ich zrobienie jeszcze bardziej poprzez wykorzystanie mieszanki Rice&More, jest świetna :)
OdpowiedzUsuńMama właśnie kupiła kurczaka więc chętnie bym spróbowała ten przepis hehe
OdpowiedzUsuń