Cukinia faszerowana warzywami i mięsem z piersi kurczaka - przepis
W poniedziałek, zaczęłam swoją przygodę z odchudzaniem. Postanowiłam zmienić swoje nawyki żywieniowe i wrócić do formy, którą gdzieś zgubiłam. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na obiad, który skradł moje serce i będzie pojawiał się na moim stole bardzo często.
Do tej pory faszerowaną cukinię jadałam z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym i żółtym serem, który rozpuszczał się i ciągnął jak w zapiekance. Na ten moment takie sery nie znajdują się w moim codziennym menu, więc musiałam zrobić to danie w zupełnie inny sposób. Trochę szukałam w sieci, trochę usłyszałam od osób, które wspierają mnie w walce z nadprogramowymi kilogramami i stworzyłam przepis, który idealnie wpadł w mój gust, a także moich domowników. Mięso wieprzowo-wołowe zastąpiłam odrobiną piersi z kurczaka, jednak jest jej tu niewiele - bo zaledwie 1/4 fileta.
Składniki dla 2 osób:
1/2 Fileta z piersi kurczaka
Średniej wielkości cukinia
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Na początku, umytą cukinię przekrawamy wzdłuż. Ostrożnie łyżką robimy wgłębienie tak, aby w tym miejscu umieścić farsz. Teraz natrzeć całość solą oraz odrobiną pieprzu. Wydrążony miąższ pokroić w drobniejsze kawałki i odłożyć na bok. Pomidory umyć, pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka zmielić lub rozdrobnić urządzeniem dostępnym w kuchni.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy z oliwek lub masła klarowanego. Następnie wrzucić na patelnię poszatkowane lub zmielone mięso i podsmażyć. Kiedy się lekko zarumieni dodać pokrojoną wcześniej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zrobi się szklista, dorzucić miąższ z cukinii i pomidory. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Podczas duszenia doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół). Wydrążone połówki cukinii ponadziewać farszem prosto z patelni. Osobiście uciskam go, aby nie było go za mało. Tak przygotowane cukinie wstawić do piekarnika na 35 minut.
Gotowe! Smacznego ;)
Spożywać od razu po wyjęciu z piekarnika. To danie rewelacyjnie smakuje i potrafi nasycić. Można przed końcem pieczenia posypać ją startym serem, ale danie nie będzie już wtedy takie zdrowe ;) Polecam wypróbować wersji fit - z pewnością Wam posmakuje.
Jestem ciekawa czy jedliście cukinię przygotowaną w ten sposób? Jak Wam smakuje?
Nie przepadam za faszerowanymi warzywami. Chętnie jednak zjadła bym samą zawartość z kurczaka w połączeniu z ryżem.
OdpowiedzUsuńNo i już mam pomysł na kolację gdy nie będę wiedzieć co zrobić na kolację. Jak będę robić z pewnością dam ci znać jak smakowało, bo wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię nawet na surowo, to bardzo wdzięczne warzywo. też chętnie je zapiekam i łączę z mięskiem
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane cukinie i papryki :) Dłuższy czas nie robiłam, więc możliwe, że mi podsunęłaś pomysł na weekendowy obiad :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubie taka faszerowana cukinie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię :)
OdpowiedzUsuńAle przepysznie to wygląda! Uwielbiam placki z cukinii, więc w takiej formie też chętnie bym ją zjadła. Powodzenia w odchudzaniu:)!
OdpowiedzUsuńLubię takie dania, wygląda pysznie, a ostatnio chodzi za mną jakieś danie z cukinii :D
OdpowiedzUsuńJa tak robię nie cukinię a bakłażana i jest to świetna alternatywa na szybki obiad. Spróbuje z cukinia ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przepisy, ja ostatnio robiłam cukinię, ale z ryżem i sosem śmietanowym, też mniam ;-)
OdpowiedzUsuńCukinia wygląda bardzo apetycznie. Mnia. Z checia spróbuję ją kiedys zrobić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, taką faszerowaną oczywiście też. Dodaję jeszcze ryż, pieczarki, kukurydzę a na wierzch ser żółty.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, w takiej formie jeszcze nie jadłam, ale koniecznie muszę wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię faszerowaną, ale równie mocno lubię cukiniowe leczo. Ogólnie jak tylko cukinia jest w ogrodzie to wrzucam ją do każdego chyba dania!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię i to w każdej postaci. Niedawno również robiłam faszerowaną, Tylko w środku były pieczarki i mięsko mielone.
OdpowiedzUsuń