Makaron tagliatelle z krewetką argentyńską, pomidorem i czosnkiem - przepis

 

Makaron tagliatelle z krewetką argentyńską, pomidorem i czosnkiem - przepis

Istnieją dania, które jem od małego dziecka, ale są też takie, które nauczyłam się jeść po trzydziestce. Do tych drugich należy to, o którym chcę Wam dzisiaj napisać. Krewetki argentyńskie w połączeniu z makaronem, czosnkiem i pomidorami, to coś, co mogłabym jeść codziennie...


Do krewetek przekonałam się w końcu sama. Kupowałam na próbę, zaczynając od koktajlowych po te większe, aż w końcu mi posmakowały na tyle, że mogą pojawiać się jako danie główne w moim domu. Mój mąż nie przepada za makaronem, więc dla niego robię krewetki z bagietką, a sobie i dzieciom podaję wersję wzbogaconą o śmietanę i makaron. 

Czego potrzebujemy aby wykonać to pyszne danie?

Składniki:

200 g mrożonych krewetek argentyńskich
natka pietruszki
200 g pomidorków koktajlowych
masło śmietankowe
1/3 cebuli białej
śmietanka 30%
makaron tagliatelle
sól, pieprz, chilli mielone


Przygotowanie:

Na początku odmrażam krewetki i odstawiam je na bok. Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Cebulę siekam na drobną kostkę. Siekam natkę pietruszki. 

Wstawiam wodę na makaron i kiedy się zagotuje, wrzucam go.

Nagrzewam patelnię i dodaję na nią 2 łyżki masła śmietankowego. Kiedy się rozpuści podsmażam cebulkę tak, aby się zeszkliła. Kiedy to następuje, wrzucam na nie krewetki i smażę z obu stron po około 1,5 minuty. Wyciskam na patelnię dwa ząbki czosnku i chwilę smażę. Następnie wrzucam przekrojone pomidorki i smażę około 2-3 minut pod przykryciem. Na koniec dodaję natkę pietruszki, sól i pierz do smaku oraz około 100 ml śmietanki 30% i podsmażam jeszcze przez chwilę. Na patelni wytworzy się aromatyczny pomidorowo-śmietanowy sos. To znak, że danie jest gotowe. 

Odcedzam ugotowany makaron i wrzucam go na chwilę na patelnię z krewetkami i sosem. Wszystko dokładnie mieszam, a następnie nakładam na talerze.

Gotowe!

Makaron tagliatelle z krewetką argentyńską, pomidorem i czosnkiem - przepis

Makaron tagliatelle z krewetką argentyńską, pomidorem i czosnkiem - przepis


Jak widzicie danie robi się błyskawicznie, więc świetnie sprawdzi się na zabiegane i pracowite dni. Smakuje wyśmienicie i naprawdę pozwala się najeść. Moja rodzina bardzo polubiła krewetki przyrządzone w ten sposób, więc pojawiają się one u nas coraz częściej.

Dajcie znać jak wypróbujecie mój przepis. Jestem ciekawa czy Wam posmakowało!

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie, uwielbiam dania z makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka jestem głodna. Mniam może kiedyś skusze się na to danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam krewetek, ale zawsze jestem chętna na różne makaronowe propozycje.

    OdpowiedzUsuń
  4. krewetki nie są moim ulubionym dodatkiem do makaronu, ale jakby zamienić je na tuńczyka to palce lizać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabym codziennie delektować się takim smakiem, bardzo lubię wszelkie makaronowe dania, zatem chętnie zbieram pomysły na ich przygotowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne danie, myślę, że nada się na romantyczny wieczór we dwoje. Apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie, my ostatnio najbardziej lubimy makaron z sosem orzechowym, jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram