Makaron – tak jak lubisz! Świętuj Dzień Makaronu z Lubellą
Obecny w każdej kuchni jest źródłem nieskończonej liczby inspiracji. Niektórzy twierdzą, że różnorodność jego form jest niezbędna, ponieważ każdy kształt przenosi inaczej smaki. Spaghetti, świderki, kokardki, kolanka... Kochają go dorośli i najmłodsi. Cieszy podniebienie podczas lunchowej przerwy, jest idealnym sposobem na udaną randkę i nieodłącznym kompanem spotkań z najbliższymi. Świetnie zgrywa się z sałatkami i sosami – wprost uwielbia towarzystwo wszelakich dodatków. Dania z nim są proste, a przede wszystkim – wyjątkowo pyszne!
Kiedy przychodzi ochota…
Nie raz w życiu opieramy
się ze zrezygnowaniem o drzwi lodówki, refleksyjnie wpatrując się
w jej wnętrze. Szukając kulinarnego szczęścia, powoli zerkamy w
szuflady z warzywami, z nadzieją przeglądamy półki, jednak w
naszej głowie nie pojawia się żaden genialny pomysł. Nie raz
zapominamy, że to co najlepsze, kryje się często w prostych
przepisach. Wystarczy, aby zawsze
w domowej półce znalazł się
jeden produkt, który można przygotować na tysiące sposobów –
makaron! Stanowiący idealną bazę, kochający wszelkie wariacje,
wybitnie smakujący ze słodkimi
i słonymi dodatkami. Lista
możliwości jest nieskończona – od najprostszego aglio olio,
poprzez zapiekankę ze wszystkiego co znajduje się w naszych
zapasach, aż do deserowego makaronu
z owocami. Bądźmy
przygotowani!
Najważniejsze jest spotkanie…
Jedzenie jest doskonałym towarzyszem w budowaniu relacji. Rozmowa przy stole, wspólne biesiadowanie to idealny sposób na relaks, pielęgnowanie przyjaźni i delektowanie się wolnym czasem w gronie najbliższych. Gotowanie zbliża ludzi, jest kreatywną formą spędzania wolnego czasu, a co więcej – zawsze kończy się nagrodą. Bo czy jest coś lepszego niż uwieńczenie dnia przy talerzu aromatycznego spaghetti przyrządzonego z bliską osobą? Z roku na rok przybywa sympatyków/fanów makaronowej uczty – nie dziwi więc fakt, że na jego cześć, dzięki inicjatywie 40 producentów z całego świata ustanowione zostało święto. Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.
Makaron i basta!
Dziś już wiadomo, że
makaron nie tylko pozwala urozmaicić codzienną dietę, ale jest
szybki
w przygotowaniu oraz doskonale przyjmuje smak wszelkich
potraw. Bez względu na to z jakimi dodatkami postanowimy go
przyrządzić, warto wybierać ten z najlepszej jakości pszenicy.
Proces produkcji makaronu wymaga lat doświadczeń i sprawdzonych
sposobów – makarony Lubella produkowane są od przeszło 140 lat
i cieszą podniebienia sympatyków makaronowych uczt.
Miłość do makaronu
niejedno ma imię, a jeszcze więcej kształtów (w niebieskich
opakowaniach Lubelli kryje się ich aż 30!) – dania z jego
udziałem mogą towarzyszyć nam podczas śniadania, obiadu jak
i
kolacji. Specjalnie dla Was, z okazji Dnia Makaronu Lubella
przygotowała dwa pyszne i proste przepisy, które pozwolą
wyczarować smaczne i efektowne dania. To jak? Gotowi na świętowanie?
Tak jak lubicie!
PRZEPISY OD LUBELLA NA PYSZNE MAKARONOWE DANIA
Sałatka z makaronem
mini świderki
Składniki:
400g makaronu Lubella mini świderki
mix sałat
1 awokado
150 g pomidorków koktajlowych
garść orzechów
2 łyżki oliwy z oliwek sól/pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron
ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć
do miski.
2. Awokado pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe
przekroić na pół i dodać do makaronu.
3. Następnie dodać
posiekane orzechy. Całość skropić oliwą z oliwek, dodać garstkę
mix sałat a na koniec doprawić solą i pieprzem.
Spaghetti z kurczakiem
w sosie pomidorowo paprykowym
Składniki:
500 g makaronu Lubella spaghetti
300g piersi z kurczaka
3 papryki (po jednej z każdego koloru - czerwona, żółta i zielona)
3 pomidory malinowe
1 cebula
olej do smażenia
przyprawy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonek bazylii
sól/pieprz
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu .
2.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną
w drobną
kostkę cebulę.
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć.
4. Do usmażonego kurczaka dodać pokrojone w kostkę papryki. Pomidory sparzyć gorącą
wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać przyprawy,
doprawić do smaku solą i pieprzem, całość wymieszać.
5. Na koniec dodać makaron i listki świeżej bazylii.
Kocham makaron :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron w każdej postaci :D najbardziej jednak tradycyjne spaghetti
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo i zapraszam do konkursu na mojej stronie!