Cavatellucci z cukinią - obiad w 15 minut - przepis
Jeśli zaglądacie czasami na mojego bloga, to pewnie wiecie, że jestem ogromną fanką kuchni włoskiej, a co za tym idzie - makaronów. W związku z tym pojawiają się one bardzo często w mojej kuchni i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Dziś wracam do Was z wyjątkowym przepisem, który poznałam, będąc na wakacjach we Włoszech.
We Włoszech byłam w wakacje 2015 roku. Do dziś z uśmiechem na twarzy wspominam ten wyjazd, ponieważ nie był on zupełnie zaplanowany, a wyszedł znakomicie! Pamiętam, że wróciłam od ortopedy po zdjęciu gipsu i powiedziałam do mojego narzeczonego: "Jedziemy na wakacje". Spakowaliśmy się w 30 min, wzięliśmy kolegę i wyruszyliśmy w drogę. Jechałam do tego pięknego kraju z kilkoma zamiarami. Jednak najważniejszym było zwiedzić jak najwięcej, spróbować pizzę i makarony! Tak też zrobiłam, a do domu wróciłam z głową pełną pomysłów na nowe dania i nowe przepisy.
Pamiętam, że będąc we Włoszech zachwyciłam się najzwyklejszymi i najprostszymi daniami z makaronem. Ich prostota była niezwykle zaskakująca i dziwiłam się, że sama nie wpadłam na takie połączenia smaków będąc w Polsce. Po powrocie zwróciłam jednak uwagę, że nawet te same połączenia nie będą smakowały tak dobrze, jeśli nie zmienię jednego składnika. Makaronu. W malowniczych Włoszech jadłam makaron, który wyrabiany był ręcznie. W jego tworzenie włożone było całe serce kucharza, a to właśnie sprawia, że smak jest nie do podrobienia. W naszym kraju można kupić sporo makaronów, ale nie ukrywajmy, wyjeżdżają masowo z fabryk i nie są tak smaczne. Postanowiłam więc poszukać czegoś, co sprawi, że dzięki smakowi powrócę myślami, chociaż na chwilę do pięknych Włoch. W taki właśnie sposób trafiłam na sklep VirgiNet30. Jest to miejsce, w którym możecie zamówić produkty, które w większości pochodzą z południowych Włoch z regionu Apulia, od sprawdzonych, lokalnych producentów. Składniki użyte do ich produkcji są wysokiej jakości i odzwierciedla się to w smaku, co mogę Wam osobiście zagwarantować. Postanowiłam do swojego przepisu wykorzystać makaron Cavatellucci, który pochodzi właśnie z tych delikatesów.
Cavatellucci z cukinią - przepis:
Składniki:
Makaron Cavatellucci
mała cukinia
cebula biała lub czerwona
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
200 ml śmietanki 30%
tarty parmezan
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić w półksiężyce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Makaron wstawić do gotowania w osolonej wodzie.
Rozgrzać patelnię i nalać na nią trochę oliwy z oliwek. Następnie wrzucić na nią pokrojoną wcześniej cebulę i smażyć aż do zeszklenia. Kiedy to nastąpi należy dorzucić na patelnię pokrojoną w półksiężyce cukinię i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy cukinia zmięknie należy wycisnąć na nią ząbki czosnku i smażyć jeszcze chwilę. Teraz czas na doprawienie, czyli dodanie soli i pieprzu. Na koniec zalewamy wszystko śmietanką i gotujemy jeszcze chwilę i dosypujemy trochę startego parmezanu. Sos powinien zgęstnieć.
Teraz należy na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wszystko razem połączyć.
Danie podajemy na płaskich talerzach z odrobiną startego parmezanu. Można udekorować liśćmi bazylii lub pietruszki.
Smacznego!
To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a smaku ma w sobie tyle, że nie będziecie mogli o nim zapomnieć. Odkąd pierwszy raz wypróbowałam to danie, to pojawia się ono w moim domu regularnie. Oczywiście możecie je zrobić ze zwykłym makaronem, ale daję Wam słowo, że tylko z tym prawdziwym włoskim, smakuje najlepiej. Mam nadzieję, że ktoś z Was skorzysta z mojego przepisu, a jak już to zrobicie, to dajcie znać w komentarzu czy Wam smakował.
* post powstał we współpracy ze sklepem VirginNet30
Uwielbiam dania z makaronem, muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Uwielbiam to danie!
Usuńmnie zaciekawił też ten sklep, bardzo lubię włoskie produkty, więc chętnie sprawdzę ich ofertę :-)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńKocham makaron z cukinią!!!! Nawet mojego męża do tego przekonałam. A to danie wygląda przepysznie. Jutro na obiad jemy:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy na wegańskiej śmietance też dałoby radę to danie zrobić, bo wygląda ciekawie, smacznie, sycąco i prosto.
OdpowiedzUsuńDania makaronowe są przepyszne i bardzo pożywne. Uwielbiam makaron z każdym wydaniu! Przyznam, że tego jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam makaronu w połączeniu z cukinią, więc chętnie się skuszę.
OdpowiedzUsuńJa również kocham makarony :)
OdpowiedzUsuńWszelkie makarony uwielbiam,ale z cukinii jadam tylko placki - w innej postaci jej nie toleruję.
OdpowiedzUsuńDo Włoch nie udało mi się jeszcze dotrzeć, ale fajnie, że można produkty kupić w tym sklepie. Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńto przepis dla mnie! akurat mam w lodówce cukinie i zastanawiałam się, co z niej zrobić :-)
OdpowiedzUsuńDobrze, że od razu dodałaś, gdzie mogę kupić produkty! :) na pewno skorzystam z przepisu w takim razie!
OdpowiedzUsuńJak to danie wygląda apetycznie. Mniam może i ja się skuszę właśnie na tekie danie.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię makarony i proste danie, to wygląda naprawdę smacznie. A tego typu makoraon uwielbiam. Na pewno zajrzę do sklepu online
OdpowiedzUsuńMNIAM!!! Kocham kuchnię włoską!
OdpowiedzUsuńLubię inne makarony niż świderki, muszelki czy rurki, ale w sklepach stacjonarnie raczej jest słaby wybór. Chyba czas sprawdzić jakie ciekawe kształty czy smaki ma ten sklep.
OdpowiedzUsuńKocham ten makaron, mój syn również. Zawsze gotouje i jemy go bez niczego. A ten przepis wygląda tak smakowicie, żesię nie oprę i zrobię w tygodniu na obiad.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda smacznie, więc zajrzę do sklepu i zrobię zakupy aby je przygotować. Może do koszyka wpadną także inne rzeczy
OdpowiedzUsuń