Szybki sos pieczarkowy - idealny do placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy mięsa - przepis






Uwielbiam domowe sosy. Idealnie komponują się z różnymi daniami. Kiedy w domu smażymy ziemniaczane placki, dusimy jakieś mięsko, albo robimy kluski śląskie - sos pieczarkowy pojawia się w 5 minut. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem.


Sos pieczarkowy, o którym mowa jest szybki w przygotowaniu, bardzo aromatyczny i smaczny. Składniki do jego wykonania zawsze mam w swojej lodówce, więc nie muszę główkować co by tu dzisiaj zrobić. Mój mąż lubi go stosować nawet jako polewa na ziemniaki do zwykłego schabowego. Osobiście jednak wolę jeść ten sos z plackami, albo duszoną karkówką czy schabem.

Jak w 5 minut zrobić sos pieczarkowy?


Zostawiam Wam mój domowy przepis.

Składniki:

Około 6-8 średniej wielkości pieczarek
1 duża cebula
100 ml śmietanki 30%
odrobina masła do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Patelnię rozgrzać, rozpuścić masło (można dodać łyżkę oleju rzepakowego, aby nie przypalić masła) i podsmażyć cebulę do zeszklenia. Następnie wrzucamy pieczarki i smażymy je do miękkości. Kiedy pieczarki są gotowe, dodajemy śmietankę i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Można dodać jeszcze masło śmietankowe, jeśli sos jest jeszcze dość rzadki. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Gotowe!

Ten sos świetnie sprawdzi się do takich dań jak placki ziemniaczane, mięso duszone, kluski śląskie czy kopytka. Można stosować go również jako dodatek do ziemniaków.


Szybki sos pieczarkowy - idealny do placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy mięsa - przepis

Szybki sos pieczarkowy - idealny do placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy mięsa - przepis

Szybki sos pieczarkowy - idealny do placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy mięsa - przepis


Komentarze

  1. Uwielbiam domowe sosy, szczególnie te w wykonaniu mojej mamy. Zawsze stworzy coś nowego. Podsunę mamie twój przepis, bo u nas pieczarki są dość często.

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki ziemniaczane zawsze jadamy z cukrem, ale z dodatkiem sosu też muszą być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Często przygotowuję sos pieczarkowy, w różnych wydaniach, większość rodzinki za nim przepada. Niewielkie ilości składników potrzebne, podobnie jak czasu, do jego przygotowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, pieczarkowy, jednak jestem jedyna u mnie w domu, dlatego rzadko go robię. Jeśli już to własnie do klusek śląskich

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze mówiąc, to nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam placki ziemniaczane. W takim wydaniu jeszcze placków ziemniaczanych nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram