Biszkopt kakaowy z mascarpone, malinami i czekoladą - przepis

 

Biszkopt kakaowy z mascarpone, malinami i czekoladą - przepis

Sezon na ciasta z malinami oficjalnie uważam za rozpoczęty. Uwielbiam te owoce i kiedy pojawiają się na naszej działce, to zawsze staram się wykorzystać wszystkie do samego końca. Robię z nich soki, dżemy, mrożę, ale również wykorzystuję do ciast. Dziś czas na przepis na biszkopt kakaowy z mascarpone i czekoladą z użyciem tych cudownych, sezonowych owoców.


Moje dzieci od zawsze są miłośnikami malin. Najchętniej jedzą je bez niczego, ale ciastami z ich dodatkiem nie pogardzą. Ostatnio miałam w lodówce mascarpone i śmietankę 30%, które musiałam już wykorzystać, więc wpadłam na pomysł, że upiekę dzieciakom ciasto, które bardzo lubią. Wiem, że korzystacie z przepisów znalezionych na moim blogu, więc postanowiłam się nim z Wami podzielić.

Składniki:

Biszkopt:
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli

Krem z mascarpone:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wody

Dodatkowo potrzebujemy jeszcze malin lub innych owoców sezonowych oraz tabliczkę gorzkiej lub deserowej czekolady.

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewam przez sitko do miski. Jajka w temperaturze pokojowej rozdzielam na żółtka i białka. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję cukier i jeszcze chwilę miksuję. Zmniejszam obroty i dodaję pojedynczo żółtka. Teraz wyłączam mikser i dodaję do piany suche składniki i mieszam delikatnie szpatułką do połączenia się składników, dodaję też łyżkę oleju i mieszam. 

Całość przekładam na formę do pieczenia (24x24cm) wcześniej wyłożoną papierem. Wyrównuję i wsadzam do nagrzanego piekarnika (180 stopni góra/dół). Piekę około 35 minut, sprawdzam patyczkiem, czy jest suchy, jeśli tak to wyciągam z pieca i upuszczam na podłogę z wysokości około 30 cm. Kiedy ciasto wystygnie dzielę je na dwie części (jak do tortu).

Żelatynę wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam, aż całkowicie się rozpuści i odstawiam na bok do przestygnięcia. 

Śmietanę miksuję razem z serkiem mascarpone na gęsty krem, pod koniec dodaję cukier puder i wlewam powoli wystygniętą żelatynę. 

Na spodnią część biszkoptu wylewam 2/4 kremu, układam warstwę malin i na nie dokładam 1/4 kremu. Następnie kładę drugi biszkopt i pokrywam go resztą kremu. Na krem tarkuję tabliczkę czekolady. Gotowe.


Biszkopt kakaowy z mascarpone, malinami i czekoladą - przepis

Biszkopt kakaowy z mascarpone, malinami i czekoladą - przepis

Ciasto należy włożyć do lodówki. Najlepiej spożyć je dopiero następnego dnia, bo wtedy wszystko się ze sobą pięknie połączy.
Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie, może na święta zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja od dzieciństwa bardzo lubię czekoladowe biszkopty. W połączeniu z malinami są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam maliny, mogłabym je jeść w każdej postaci. Chętnie wypróbuję Twój przepis, może nawet w najbliższy weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie, raczej nie zabieram sie za pieczenie bo mi nie wychodzi, ale może w tym przypadku byłoby inaczej
    dyedblonde

    OdpowiedzUsuń
  5. Malin mam pod dostatkiem, do tego uwielbiam połączenie kawy i mascarpone. Przepis zapisuje, wypróbuj w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  6. No i dietę mi zepsułaś! Jak można po takim przepisie trzymać się tych zapisanych przez dietetyka kalorii?! Nic, zrobię, zjem i wrócę do reżimu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda obłednie! Narobiłaś mi teraz smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No wygląda obłędnie! Narobiłaś mi teraz smaka :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram