Cannelloni z mięsem mielonym, selerem naciowym, marchewką i czosnkiem - przepis

 

Canneloni z mięsem mielonym i selerem naciowym - przepis

Odkąd pamiętam jestem wielbicielką dań z makaronem. Mogłabym jeść je codziennie, tak więc często pojawiają się w mojej kuchni. Dziś chcę Wam zostawić przepis na cannelloni z mięsem mielonym, selerem naciowym, marchewką i czosnkiem. 


Przepisów na wykonanie tego dania w sieci znajdziecie mnóstwo i od razu mówię, że wypróbowałam ich w życiu naprawdę dużo. Postanowiłam, że sos do nadziewania makaronowych rurek będę robić samodzielnie ze składników, które najbardziej lubię. I w ten oto sposób od lat, wykonuję to danie z jednego przepisu, który metodą prób i błędów został przeze mnie stworzony i udoskonalony na tyle, aby móc się nim podzielić.


Składniki:

1 opakowanie makaronu Cannelloni
1 słoik passaty pomidorowej
500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
2 duże marchewki
4 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
100 g masła śmietankowego
ok. 5 łyżek mąki pszennej
300 ml mleka
gałka muszkatołowa 
sól
pieprz
papryka słodka mielona
bazylia suszona
majeranek
Starkowana mozzarella

Przygotowanie:

Cebulę i seler naciowy kroję w drobną kostkę, marchewkę ścieram na tarce do buraków, czosnek siekam na drobno bądź wyciskam przez praskę.

Na niewielką ilość oliwy lub oleju wrzucam posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję czosnek, seler naciowy i marchewkę. Podsmażam kilka minut, aby warzywa zrobiły się miękkie. Przerzucam je do średniego garnka i odstawiam na bok. Na tej samej patelni smażę mielone mięso. Po usmażeniu przekładam je do garnka z warzywami, wlewam całą butelkę passaty i pół szklanki wody. Całość gotuję i doprawiam solą, pieprzem, bazylią, majerankiem i słodką papryką. Odstawiam garnek na bok.

W średnim garnuszku rozpuszczam masło śmietankowe i dorzucam do niego 5 łyżek mąki pszennej. Robię tzw. zasmażkę, którą doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolewam 300 ml mleka i czekam aż zgęstnieje. Odstawiam powstały sos beszamelowy na bok.

Do naczynia żaroodpornego wlewam pół sosu beszamelowego i rozprowadzam go po całym dnie. Następnie surowe rurki makaronu cannelloni nadziewam sosem z mięsa mielonego i układam równomiernie w naczyniu. Jeśli zostaje trochę sosu, wylewam go na ułożony makaron. Następie oblewam wszystko sosem beszamelowym i posypuję startym serem mozzarella (jeśli go nie mam, układam plastry goudy). Całość zakrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra dół). Piekę 60 minut.
10 minut przed końcem pieczenia odkrywam całość i włączam termoobieg.


Cannelloni z mięsem mielonym, selerem naciowym, marchewką i czosnkiem - przepis


Tak przygotowane cannelloni jest miękkie, soczyste i pełne smaku. Danie spodoba się dla fanów makaronu, ale również dla dzieci. Jak widzicie makaronu wcale nie trzeba wcześniej gotować, sosu jest tyle, że pasta zmięknie na tyle ile potrzebuje i zadowoli nawet te najwybredniejsze podniebienia!

Smacznego!

Komentarze

  1. Za selerem naciowym nie przepadam, ale można go w tym przepisie wykluczyć i też będzie smacznie. U mnie wszyscy kochają makaron.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaka na taki obiad! Jeszcze chyba z selerem naciowym nie jadłam canelloni. Może być ciekawa odmiana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak ty uwielbiam makarony i chętnie spróbowałabym to danie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często gości ta potrawa na naszym stole, cała rodzinka nadziewa rurki i wówczas błyskawicznie danie się przygotowuje, smacznie, po włosku, tak jak lubimy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest to świetna propozycja, nie słyszałam o tym daniu wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja za makaronem nie przepadam, ale reszta domowników go uwielbia, Myślę, że smakowało by im to danie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie robiłam. Musze synka zachęcić do pomocy

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda mega :D Chociaż u mnie pewnie jadłby to mój tata i ja :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram