Bananowe pancakes z miodem - przepis na śniadanie dla niejadka
Post sponsorowany
Zrobić śniadanie dla niejadka, to nie lada wyczyn. W przypadku moich dzieci zawsze znajduję sposób jeśli w domu obecny mam miód. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszne i pożywne pancakes z banana z odrobiną miodu, które moja córka uwielbia i nawet pakuje je do swojej śniadaniówki i zabiera do szkoły.
Kiedy byłam mała, w moim domu zawsze obecny był miód z racji tego, że mój dziadek posiadał swoją pasiekę. Miodu używaliśmy dosłownie do wszystkiego, poczynając od herbaty, kończąc na daniach z mięsem czy tych robionych na słodko. W głowie mam sporo przepisów, którymi mogłabym się z Wami podzielić, jednak niedawno zaczęła się szkoła i często zastanawiamy się co włożyć dziecku do śniadaniówki. Dlatego też dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który jest bardzo prosty, a efekt jest nieziemsko smaczny.
Do tego przepisu potrzebujecie miodu. Nie ważne, czy posiadacie wielokwiatowy, lipowy, akacjowy czy gryczany. Ważne, aby był lubiany i smaczny. Jako że mój dziadek już dawno nie żyje i pasiekę sprzedała moja babcia, swoje zapasy uzupełniam kupując miody przez Internet. Tym razem zamówienie złożyłam w sklepie Pasieka Rodzinna i zdecydowałam się na cztery rodzaje miodu. Do tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje miodu. Do środka dałam wielokwiatowy, a do polania miód lipowy, ponieważ jest najrzadszy z tych, które posiadam.
Składniki:
1 dojrzały banan
1 średniej wielkości jajko
1 łyżka miód wielokwiatowy
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki mąki pszennej
około 100 ml mleka
Przygotowanie:
Banana obrać ze skórki i wrzucić do miseczki. Wbić jajko dodać olej i miód. Całość ugnieść widelcem bądź zblendować. Następnie dodać mąkę i mleko. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję tego do naleśników (niezbyt gęste, ale nie lejące). Patelnię smaruję pędzelkiem nasączonym w oleju, nagrzewam do odpowiedniej temperatury i wykładam ciasto łyżeczką do herbaty. Obsmażam z dwóch stron na rumiany kolor. Należy uważać, bo placuszki bardzo szybko się rumienią. Usmażone placki odkładam na talerz z ręcznikiem papierowym.
Gotowe placuszki układam piętrowo na talerzu i polewam łyżką ulubionego miodu. Gotowe.
Smacznego!
Placuszki dobrze smakują na ciepło jak i na zimno, dlatego też doskonale nadają się na drugie śniadanie włożone dla dziecka do śniadaniówki do szkoły. Moja córka uwielbia je ze sobą zabierać i z tego co wiem, to jej koleżanki lubią jej podkradać te pancakes i pałaszować z nią na przerwie.
Jestem ciekawa czy znacie taki przepis i jedliście już te placuszki? Jak się Wam podobają w moim wykonaniu?
pyszności :D
OdpowiedzUsuń